We doen het al jaren zo....

Het is alweer een tijdje stil op deze website. Maar dat heeft wel een goede reden gehad. Afgelopen maand heb ik twee presentaties gegeven. 1 bij de Reefz sessie bij Hogeschool Larenstein en 1 op het 1e Nationale dierentrainers congres van de Dierentrainers Academie. Deze laatste heb ik samen met Silke gedaan.

IMG 20190911 WA0001

Beide presentaties gingen over het verbeteren van het welzijn van de roofvogels op Landgoed Hoenderdaell. In 2018 hebben we op het IMATA congres verteld over ons Avitorium project. In het Avitorium geven we een (roof)vogel demonstratie met vogels die niet meer op traditionele manier gehouden worden, maar die los in grote volières zitten. Dit is een vrij nieuw concept in Nederlandse dierentuinen, maar zeker in de valkerij. Vooral als je kijkt naar de opbouw van ons Avitorium.
De grote en hoge volières grenzen direct aan het demoveld. De vogels dragen geen riempjes meer. En alle vogels worden op een positieve manier getraind door middel van beloning. De vogels hebben zelf de keuze of ze mee gaan doen in een training of demonstratie. Wat wij tot nu toe in andere parken gezien hebben, is vaak een deel van deze dingen. Wel vliegen vanuit volières, maar dan veel kleiner. Of in het trainen nog steeds gebruik maken van riemen en afdragen (een vogel op de hand vasthouden en hem op die manier aan de omgeving laten wennen, de vogel kan dan niet weg als het spannend is).

De presentaties van afgelopen maand waren een vervolg op die van het IMATA congres. In de nieuwe presentaties gingen we dieper in op het welzijn van de dieren. Om aan te tonen dat het welzijn verbeterd is. Hiervoor gebruikten we de 14 welzijnspunten die voortkomen uit het EU project Welfare Quality. Aan de hand van deze 14 punten bekeken we het welzijn van de vogels in de oude en in de nieuwe situatie. Hiervoor gebruikten we diverse smileys. Zie onderstaande afbeelding.dia welzijnspunten

Zoals duidelijk te zien is, is het welzijn zeer zeker verbeterd! Deze analyse is alleen gebaseerd op de oude en nieuwe situatie van Landgoed Hoenderdaell. En dus niet automatisch te vertalen naar alle vogeldemonstraties. Want zoals in elke vak zijn er hele slechte valkeniers / vogelhouders en heel goede. En alles daartussenin.

Maar we zien bij ons dus een duidelijke verbetering in het welzijn van de dieren. Die voor een deel komt doordat het houden van de dieren drastisch veranderd is. Maar ook voor een deel komt doordat we anders zijn gaan trainen. Iets wat onlosmakelijk verbonden was aan het anders houden. Want onze baas gaf ons de opdracht: ik wil geen riemen meer, maar wel demonstraties! En deze opdracht hield veel meer in dan alleen maar volières bouwen.

En ja we zijn erg trots op wat we bereikt hebben in het Avitorium, maar dat is niet de enige reden waarom we deze presentatie willen geven. Met het geven van deze presentaties willen we vooral aangeven dat het ook anders kan! Dat mensen moeten nadenken over hoe ze het welzijn van hun dieren kunnen verbeteren. En vooral ook dat “we doen het al jaren zo”, misschien niet de beste reden is om iets nog steeds zo te doen.quote