Help, ik wil mijn dier trainen!

Een 10 stappen plan om met trainen te beginnen.

Super! Je wilt een band opbouwen met je huisdier! En je wilt dit doen, door met je dier te werken! Een win-win situatie. Want voor je huisdier is het leuk, goed voor zijn gezondheid en hij is lekker bezig. Maar ook voor jou is het leuk. Je hebt het gevoel dat je wat goeds doet voor je huisdier en je hebt wat te doen in je vrije tijd!

Maar hoe ga je nu van start?
Met deze 10 stappen kun je je eerste gedraging (of trucje… maar dat is een term die ik liever niet gebruik…) aanleren.
Het maakt niet uit welke diersoort je wat gaat aanleren. Als jullie beide nieuw zijn in het trainen dan zijn deze 10 stappen een goede leidraad. Is 1 van jullie al wel ervaren in het trainen? Ook dan kun je deze stappen goed gebruiken, alleen zullen ze soms wat sneller gaan.

Stap 1: Bepaal hoe je gaat trainen!

Ga je trainen door middel van Positive Reinforcement Training (PRT)? Of ga je dwang en straffen gebruiken? Kies je voor de tweede methode? Stop dan nu maar met lezen…

Daar werk ik niet mee. Het is niet leuk, het werkt minder goed en de band met je dier wordt echt niet beter!

Dus… Je besluit voor positive reinforcement training! The way to go!

Dan moeten we nu gaan bedenken of we een target en een bridge gaan gebruiken. En zo ja wat je daar dan voor gaat gebruiken. Ik adviseer ten zeerste om beide te gaan gebruiken.
Een bridge is een geluidje wat je dier gaat herkennen als: ik deed het goed, ik krijg zo een beloning. Dit kan een clicker, een fluit, een fietsbel of simpelweg het woordje ‘oké’ zijn.
Met een target kun je je huisdier sturen. Hier kun je een bal, je hand, een stok met een gekleurd uiteinde eraan etc. voor gebruiken. De soort target kun je later in je training aanpassen als je een andere gedraging gaat aanleren. Hieronder een voorbeeld van een clicker en target ineen. Heel handig, want dan heb je ineens weer een hand vrij!

Ook heel handig een clicker en target ineen. Heb je ineens weer een hand vrij!

 

Stap 2: Bepaal je beloning!

We hebben besloten PRT te gaan gebruiken. En we hebben besloten wat we als bridge en als begin target gaan gebruiken. Nu moeten we bedenken wat we als beloning voor je huisdier gebruiken. Wat is voor JOUW huisdier een beloning? Dit verschilt per diersoort. Maar ook per individu. Voedsel (een primaire levensbehoefte) is meestal de beloning bij uitstek. Maar kijk dan wel goed naar wat jouw dier lekker vindt. Niet alle papegaaien bijvoorbeeld vinden bleekselderij even lekker, maar ik ken er 1 die deed er een moord voor… Waar je ook op moet letten is: hoe snel eet je huisdier de beloning op. Want als je 10 minuten moet wachten voordat je konijntje zijn wortel op heeft… dan schiet het niet op met trainen.
Naast voedsel kan ook aandacht (goed gedaan jongen, met een schouderklopje) of een speeltje een hele goede beloning zijn.

Stap 3: Laat het dier wennen aan je aanwezigheid!

Dit is een hele belangrijke stap. Je dier moet niet bang zijn voor je. En dit zal voor je hond, kat of paard meestal niet zo’n probleem zijn. Maar heb je een kip, hamster of vogel in een volière, dan zijn ze vaak niet gewend aan mensen die echt iets van ze willen. Meestal gaan ze weg als jij in de buurt komt. Dus blijf in eerste instantie op gepaste afstand. Dit is de afstand waarop ze nog rustig zijn en niet van je weggaan. Kom dan steeds een stukje dichterbij en wacht weer tot ze rustig zijn. Beloon eventueel als je op afstand kan belonen, zonder dat ze schrikken. Krijgen ze door dat er een beloning van jou komt, dan wordt je vanzelf wel leuk! Ga net zo lang door tot je in de buurt kunt komen zonder dat ze schrikken of weggaan.

Stap 4: Leer het dier uit je hand te eten!

Voor veel trainingen is het ideaal als je dier uit je hand eet. Dus als je in de buurt mag komen, ga je proberen of het dier uit je hand wil eten. Ook dit doe je in kleine stapjes. Gooi het eten steeds dichter bij jezelf, zodat ze steeds dichterbij moeten komen. En dan houd je het vast en hoop je dat ze het uit je hand pakken.
Werk je nou met gevaarlijke dieren zoals krokodillen, roofdieren etc. dan kan een hek ertussen al helpen. Of je blijft op gepaste afstand het eten gooien. Veiligheid gaat boven alles!

Komt het dier naar je toe, als het je ziet. En eet het uit je hand? Dan ben je toe aan de volgende stap.

Stap 5: Leer de bridge aan!

Je dier moet leren dat de bridge (de clicker, de fluit of ‘oké’) betekend dat er een beloning komt. Dit is heel simpel aan te leren: click (fluit, oké) – voer, click – voer, click – voer etc. etc. Na een paar sessies weten ze dit al heel goed.

Hieronder twee filmpjes, waarin we stap 3 t/m 5 laten zien. In het eerste flimpje staan we nog buiten het hok. In de tweede zitten we in het hok. Hier moeten we de stappen wel weer herhalen!

Deel 1 training

Deel 2 training

 

Stap 6: Leer een plaats aan!

Om een dier goed te trainen is het handig als het een vaste plaats heeft. Als je het verblijf in stapt of begint aan een training stuur je je dier eerst naar een plaats. Zit het daar rustig en stil dan kun je verder gaan met je training. Deze plaats kan een stok, steen of gewoon een vast plekje in de kamer zijn. Als het maar duidelijk is voor jou en je dier! Een vriendin van mij gebruikt voor elke hond een eigen tegel. Handig want deze zijn verplaatsbaar, maar je kunt de honden er altijd naar toe sturen.

Plaats training voor de honden van een vriendin van me. Heel simpel ieder hun eigen tegel!

 

Stap 7: Leer de target aan!

Neem je target mee naar je trainingssessie en laat het dier wennen. Houd hem bij je, maar doe er verder niks mee. Komt het dier gewoon uit je hand eten als je de target vast hebt? Dan kun je verder. Gebruik je je hand als target dan gaat dit natuurlijk heel makkelijk.
Hierna beweeg je de target naar het dier toe. Een klein stukje. Blijft het dier rustig, dan beloon je weer. Dit doe je steeds een stukje dichterbij, totdat jij met de target het dier kunt aanraken (op zijn neus, of op z’n voorhoofd… net waarmee jij wilt dat het dier straks de target gaat aanraken). Je beloont bij elke stap als het dier rustig is en niet in target hapt, of schrikt of eraan likt (dit willen honden nogal doen als je je hand als target gebruikt).
Kun je het dier aanraken met de target, dan stop je daarmee! Vlak voordat je het dier aanraakt, houd je de target stil en wacht je tot je dier de target zelf aanraakt. Doet hij dit? Belonen!!

Deze eerste 7 stappen moeten goed zijn. Maar als ze eenmaal goed zijn hoef je ze niet meer bij elke nieuwe gedraging te gaan herhalen. Met name stap 6 en 7 kun je natuurlijk wel altijd even blijven oefenen. Al doe je dat vaak automatisch in je volgende trainingen.

Stap 8: Bedenk je gedraging! En maak een Stappen plan!

Nu je dier de target en de bridge goed kent, moet je gaan bedenken wat je precies wilt trainen. Wil je gezondheidstraining gaan doen? Zoals mond open, aanraken, bloed prikken etc. Of wil je gewoon grappige dingen gaan aanleren? Zoals dood liggen, zwaaien, zitten etc. Alles is mogelijk. De enige grens in training zit hem in de creativiteit van de trainer (quote van Anna Oblasser-Mirtl).
Ga je gewenste gedraging verdelen in kleine stapjes. En bedenk van elke stapje hoe je dit aanleert. Schrijf dit op. Hier heb je een houvast aan als je gaat trainen.

Stap 9: Start de training van je gewenste gedraging!

Begin je training aan de hand van je stappenplan. Bedenk voor elke sessie wat je doel is van die sessie. Wat wil je bereiken en waar ga je voor belonen? Houdt dit goed bij. Na elke sessie schrijf je op wat je gedaan hebt en of je je doel hebt bereikt. Houd hierbij in de gaten dat ook bij trainen geldt 3x is scheeprecht… Heb je een bepaalde stap 3x goed. Dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 10: Pas je plan aan!

Een plan gaat nooit precies zoals je bedacht had. En zeker niet bij dier training. Je hebt namelijk maar de helft van de informatie, zoals Steve Martin al zei. Je dier kan stappen overslaan of totaal niet begrijpen. Dus pas steeds je plan aan. Een stapje eruit. Of extra stapjes toevoegen etc. Dit doe je net zolang tot de gewenste gedraging is zoals jij hem wilt en je hem op commando hebt.

Is je eerste gedraging af? Dan start je weer met stap 7. Je bedenkt een nieuwe gedraging. Training is nooit klaar. Het blijft leuk en belangrijk om steeds weer nieuwe gedragingen aan te leren.

© 2017 Roundeurope Animal Training. KvK nr: 68633076 IBAN: NL 85 KNAB 0512 8182 66