giraffe-oasis.jpg

"Training is Simple! Not Easy"

Bob Bailey

Waarom ben ik met Roundeurope Animal Training gestart?

Na mijn studie aan de Wageningen Universiteit werd ik diertrainer in het Dolfinarium in Harderwijk, Nederland. Hier zag ik de enorme invloed die training op de dieren, maar ook op de bezoekers had.

Invloed op het dier
Wanneer je een dier traint, is het dier actiever, verveelt het zich minder en vertoont het minder stereotiep gedrag. Daarnaast kun je een getraind dier vaak makkelijker en met minder stress verzorgen. Wanneer ik 1 van mijn dieren een nieuw gedrag aanleerde, zag ik het enthousiasme waarmee het dier probeerde uit te vogelen wat ik van hem wilde. De dieren willen meewerken. Ze worden weer uitgedaagd om na te denken. En dit zag ik niet alleen in het Dolfinarium, of de andere banen waar ik gewerkt heb. Maar ik zag het ook bij mijn eigen huisdieren. Zo gauw ik met ze bezig ging om nieuwe dingen aan te leren, zag ik de positieve verandering in het dier!

Invloed op het publiek
Naast dat de training goed is voor het welzijn van de dieren, heeft de training ook een positieve invloed op het publiek. De gedragingen die je de dieren aanleert kun je gebruiken om het publiek te informeren over de dieren. Maar je kunt de mensen ook vermaken. En door die educatie, maar ook door het vermaak, kun je mensen stimuleren en laten nadenken over het behoud van de diersoorten en de natuur in het algemeen. Iemand die in een dierentuin iets leert over een dolfijn of een zeeleeuw of een olifant en er goede herinneringen aan over houdt, is eerder gemotiveerd om ook die diersoort ook in het wild te willen beschermen.

Invloed op de natuur
Om diersoorten in de natuur beter te kunnen beschermen, is kennis en dus onderzoek onmisbaar. Maar niet al het onderzoek is eenvoudig in het wild uit te voeren. Hier kunnen getrainde dieren in dierentuinen een belangrijke bijdrage aan leveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gehooronderzoek bij bruinvissen. Door dit soort onderzoek in dierentuinen uit te voeren, weten we steeds beter wat de invloeden van windmolenparken en scheepvaart zijn op de diersoort in de zee.

Mijn passie voor diertraining
Tegenwoordig hoor je steeds meer negatieve meningen over het doen van shows met dieren. Er zijn zelfs mensen die beweren dat training niet goed is voor dieren. Dit vind ik jammer. Deze meningen zijn vaak gebasseerd op emotie en een gebrekkige kennis van diertraining.
Door mensen te informeren over de positieve manier van trainen, zou ik dit beeld graag weer prositief bijstellen. Ik wil dit bereiken door diertrainers te helpen bij het goed toepassen van positive reiforcement training. Maar ook door ze te helpen deze manier van training goed te presenteren aan het publiek.

Ik wil laten zien dat training iets essentieels toevoegt aan het leven van een dier. Het maakt hierbij niet uit wat je traint, voor een show, een gezondheidscheck of gewoon voor de lol. Training versterkt de mentale en de fysieke gezondheid van het dier. Het verstrekt de band tussen dier en trainer. Kortom, in mijn ogen, is training een essentieel onderdeel van een goede verzorging van je dier.

Curriculum Vitea en diploma's

Vaardigheden

Trainen van zeezoogdieren
Trainen van honden
Mensen opleiden in het trainen
Presentaties geven
Trainen van vogels
Trainen van andere diersoorten

Lid van:

imata logo 2014

 

© 2017 Roundeurope Animal Training. KvK nr: 68633076 IBAN: NL 85 KNAB 0512 8182 66