Op Landgoed Hoederdaell krijg ik de kans om met veel verschillende vogels aan positive reiforcement training te werken. Een super manier om dieren iets te leren. Over het algemeen worden roofvogels getraind om van voer naar voer te vliegen. Of dit voer nu op de handschoen ligt of op een blok. Het voer is eigenlijk altijd te zien voor de vogel. Wij willen echter gaan werken met positive reinforcement. We gebruiken het voer dus niet meer als lokmiddel, maar echt als beloning. Dit zorgt ervoor dat je meer verschillende dingen kunt doen met je vogels. Maar ook dat ze meer voor jou/de fluit werken dan alleen maar voor het voer. We merken nu al dat we vogels op een hoger gewicht kunnen vliegen dan daarvoor.
Een van de vogels waar we mee begonnen zijn is Dolf. Dolf is een jonge aasgier. Toen bleek dat het een vrouwtje was... werd het 'mevrouw Dolf'. Met deze jonge aasgier zijn we zo vroeg mogelijk met positive reinforcement training begonnen. Eerst de fluit als bridge aanleren. Elke keer bij het voeren even fluiten. Dat ging erg snel. Dus toen bedenken wat we kunnen gaan trainen. In eerste instantie wilden we haar leren om met een steen een ei stuk te gooien. Dat is namelijk wat aasgieren doen in de natuur om een struisvogelei te kunnen openen.
Maar al gauw bleek 1 gedraging te saai voor Dolf en was ze niet meer geïnteresseerd. Dus we moesten wat nieuws bedenken. Tegen die tijd begon Dolf te vliegen en konden we haar niet zomaar meer meenemen naar het demo-veld. Dus toen dachten we 'bench training'. Als zij vrijwillig de bench in en uit gaat, dan kunnen we haar makkelijk mee nemen naar het demo-veld of het nieuwe show gebied om haar daar te gaan trainen.
Om haar in de bench te krijgen leek een target onmisbaar. Dus eerst de target maar aanleren. Ook dat ging wonderbaarlijk snel. Dolf is zo nieuwsgierig dat ze alles wil aanraken en in haar snavel wil pakken. Hier konden we makkelijk gebruik van maken. En binnen een paar sessies raakte zij de target aan, en ging er al wat naar toe. Nu dus nog de bench in. Dit is iets moeilijker, want die bench blijkt toch wel eng. En als mevrouw er klaar mee is, dan bedenkt ze zelf andere dingen.. zoals aan je veters, handschoen of koordje van je fluit trekken... Zaak is: Korte positieve sessies en veel afwisseling.
Maar de eerste stappen zijn gezet en we boeken vooruit gang. Benieuwd of het gaat lukken....